Fazla Hijyene Dikkat !
FAZLA HİJYEN İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NEDEN OLABİLİYORFazla hijyen, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemiyor. Tersine daha sık görülmesine yol açıyor. Özellikle genital uzuvların arınılmasında antiseptiklerin kullanılması önerilmiyor.
Kamuoyunda öğrenilenin aksine fazla hijyen idrar yolu enfeksiyonlarını önlemiyor. Tersine şuursuzca kullanılan hij18 yaşındak maddeler ve antiseptikler genital uzuvlarda mikrop florasını bozarak hasarlı mikropların çoğalışına, dolayısıyla enfeksiyon tehlikesine yol açabiliyor. Bevliye Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker mevzuyla alakalı olarak antiseptiklerin, vajinada mevcut olan mikrop florasını bozarak hasarlı mikropların çoğalışına, dolayısıyla enfeksiyon tehlikesine yol açabileceğinin altını çiziyor ve ilave ediyor Tuvaletten sonra paklik alışkanlığı da, idrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesinde ehemmiyetli rol üstleniyor. Pakliğin önden arkaya doğru olması gerekiyor. Aksi halde anal yoldaki mikroplar idrar yoluna taşınabiliyor.
İdrar yolları enfeksiyonları, yetişkinlerde en sık antibiyotik kullanılan rahatsızlıkların başında geliyor. Genellikle sağlıklı şahıslarda ortaya çıkan bu rahatsızlık ayakta rehabilitasyon ediliyor. Ancak, rehabilitasyon ilgisizlik edildiğinde hastalık ağır tablolara neden olabiliyor.
Prof. Dr. Yalçın İlker, Bu enfeksiyonların rehabilitasyon edilmemesi böbrek irinine, böbrek kaybına ve hatta vefata kadar gidebiliyor. Tüm idrar yolu enfeksiyonlarının %75 ine kutu basili bakterisi neden oluyor. Bayanlarda erkeklere oranla 25 kat daha fazla görülmesinin sebebi ise, idrar kesesinden sonraki idrar yolunun bayanlarda çok daha kısa olması. Erkeklerde de prostat bezi enfeksiyonları ehemmiyetli sağlık meselelerine yol açıyor ve rehabilitasyon süreci daha zorlu geçiyor. Zira prostat bezine yerleşen bakterilerin tamamen ortadan kaldırılması muhtemel olmuyor. diyor ve ilave ediyor Bakteriler, idrar olunca temel olarak idrar yaptığımız delikten içeri giriyorlar. Beden mukavemeti genellikle, bu esnada idrar yollarına ilerlemeye çalışan bakterileri öldürüyor. Ama öldürülmediğinde ya da çok rakamda bakteri girdiğinde enfeksiyona neden oluyor. Bayanlarda görülmesinin en büyük sebebi ise cinsel ilişki sırasında giren bakteriler. Bundan korunmak için de, cinsel ilişkiden sonra idrara çıkmak gerekiyor. Zira ilişkiden sonra idrar kesesini boşaltmak gözetici tesir yapıyor.
İdrar Yollarında En Çok Görülen Enfeksiyonlar ve Bulguları
En sık görülen idrar yolu enfeksiyonu, idrar kesesi kaynaklı oluyor. Sistit olarak adlandırılan bu enfeksiyonun ilk bulgusu da, çok sık idrara çıkmak oluyor. Sıklığı 1.5 saatte bir den, 15 dakikada bire kadar değişiyor. Bu gidişata, idrar yaparken sezilen yanma da eşlik ediyor. İdrarda kanama ve hafif ateş de seyrek görülen bulgular arasında yer alıyor.
Tanı ve Rehabilitasyon Yöntemleri
Prof. Dr. Yalçın İlker idrar yolu enfeksiyonlarında tanı koyma ve rehabilitasyon usullerinin ehemmiyetine dikkat sürüklüyor. İlker, Şahsı doktora getiren bu şikayetlerin ardından, fizik tetkik yapılıyor. İdrar kesesinin olduğu bölgede duyarlılık tespit etiliyor. İdrar incelemeyi ve idrar kültürü yaptırılıyor. Bu analizlerde enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa, enfeksiyonun cinsine göre antibiyotik tanımlanarak rehabilitasyona başlanıyor. Genellikle 3-5 gün süren rehabilitasyon süreci, enfeksiyonun ortadan kaldırılması için yeterli oluyor. diyor.
Prof. Dr. Yalçın İlker, Sistit in hamilelikte çok tesadüfülen bir gidişat olduğunu, ancak gebelikte her antibiyotik kullanılmadığı için bayanların kesinlikle doktora müracaat etip, uygun ilacı alması gerektiğini belirtiyor. İlker, Cinsel etkinliğin aniden çoğaldığı vaziyetlerde de Sistit sık görülüyor. Bu sebeple, özellikle balayına çıkan çiftlerde ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonları balayı sistiti olarak adlandırılıyor. diyor.
İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Mikrobiyolojik Misal Almanın Önemi
Bayanlarda daha sık görülmekle birlikte, erkek hastalarda da azımsanmayacak derece yaygın olan idrar yolu enfeksiyonları, doğru antibiyotikle rehabilitasyon edilmeyen hastalarda ağır tablolara neden olabiliyor. Bu mevzuya dikkat sürükleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, bu denli sık görülen ve ciddi neticeler yaratabilen enfeksiyonların rehabilitasyonunda kullanılacak olan antibiyotiklerin mikrobiyolojik bilgiler ışığında seçilmesinin zorunluluğunu vurguluyor. Dr. Hakko mevzuyla alakalı olarak şu bilgileri veriyor: İdrar yolu enfeksiyonlarına genel olarak barsakta bulunan bakteriler neden oluyor. İdrar yolu enfeksiyonuna en sık yol açan, cemiyette kutu basili olarak öğrenilen Escherichia coli oluyor. Bu ve bunun eşi değişik bakteriler antibiyotiklerle karşılaştıkça direnç geliştiriyor ve antibiyotikleri tesirsiz hale getiriyor. Bu sebeple rehabilitasyona başlamadan evvel tek bir doz bile antibiyotik almadan hastadan mikrobiyolojik kültür alınarak, hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunun tespit etilmesi gerekiyor. Bu sayede doğru antibiyotikle tesirli rehabilitasyon yapılması ve bakterinin direnç geliştirmesi önleniyor.
Uzun yarıyıllı rehabilitasyon gerektiren prostat enfeksiyonları; ağır izleyen, damardan antibiyotik rehabilitasyonu gerektiren böbrek enfeksiyonları ve sık yineleyen enfeksiyonlarda Antibiyogram yapılmasının koşul olduğunu söyleyen Dr. Hakko, kültürde üremeyen mikoplazma, klamidya ve üreoplazma gibi bazı bakterilerin tanısında kullanılan başka usuller de olduğunu belirtiyor. İdrar ve kan misallerinde çalışılabilen bu testler, doğrudan bakterinin tespit etilmesi ve maksada müteveccih rehabilitasyonla aktif rehabilitasyonun uygulanmasına destekçi oluyor. Dr. Hakko, idrar kültüründe faize olmaması, verilen antibiyotiğe cevap vermeme ve yineleyen enfeksiyonlarda da bu testlerin yapılmasının bereketli olacağını vurguluyor.
617 toplam, 1 bugün