Cinsel İstek Kaybı
Kadın ve erkekte, cinsel istek kaybı, benzer meselelerdir. Cinsel istekler mevzusunda iki kuram öne sürülmektedir. Biltihapçı kurama göre bireylerin cinsel istek seviyeleri birbirinden değişiktir ve bu değişiklikler doğuştan kazanılmış özelliklerdir. Bu sebeple bazılarının cinsel istek veya kapasiteleri çok yüksek iken, bazıları yaşam boyunca çok az cinsel alaka gösterebilirler. Bu vaziyet, bir miktarda bireyler arasındaki brey uzun1uğu veya göz rengi değişikliklerine benzetilebilir.İkinci kurama göre ise, yaşam hadiseleri veya eğitim ile menedilmediği, bastırı1madığı veya saptırı1madığı sürece cinsel güdü herkes için çok ehemmiyetli bir itici efordur. Muayenehane tecrübeler ikinci kuramı desteklememize neden olmaktadır. Cinsel istek eksilmesi meseleleri olan hastaların genellikle bu kaybı açıklayacak çok rakamda sebepleri vardır.
Cinsel istek kaybı, isteğin eksilmesi, ihtar neticeyi cinsel tepki a1ındığı halde istek olmaması, ihtar sonunda da cinsel tepki olmaması veya nefret biçiminde ortaya çıkabilir. Nefret, cinsel ilişkide bulunamayacak kadar negatif duyguların mevcut olması anlamına kazanç. Bu, genel olarak her türlü cinsel etkinliğe karşı o1abildiği gibi yalnızca belli bir düşünce, inanç veya tavır biçimine karşı da geliştirilebilir misalin, oral İlişki gibi. Genel olarak insanlar mükâfatlandırıcı bir tutumu yineleme meylindedirler cinsel veya başka cins bir etkinlik. Tersine, belli bir tavır anksieteye neden oluyorsa, sakınmaya çalışılır, dolayısıyla nefret ortaya çıkar. Cinsel istek kaybı olan insanlarda, çocuk1uk yarıyılındaki menedici eğitim ve başarısızlık beklentisi, utanç, acı veya noksanlık fobisi, asıl menetmeler veya acı deneyler kadar önemlidir.
İstek kaybının aksine, eşler arasında cinsel isteklerin değişik seviyelerde olması, sık tesadüfülen fakat daha az ciddi bir meseledir. Bir ilişki disfonksiyonel hale geldiğinde, sıklıkla eşlerden bkocaman, ötekisinden çok daha fazla cinsel yakınlık ister. Bu abartılmış değişiklikler, eşler öbür meselelerini çözüp tekerrür bağlantı kurabildiklerinde ortadan kalkar.
Cinsel istek kaybı, çok rakamda İlişkiüel disfonksiyonun seyri sırasında ortaya çıkabilir.
Organik hastalıklar erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da cinsel tepkileri negatif istikamette tesirler, fakat genellikle kadınlarda cinsel tepki üzerine tesirleri, erkeklerden daha azdır. 18 yaşındaden de, diyabetik kadınların % 50 sinin sonunda anorgazmik o1acağı bilinmektedir.
Estrojen eksik1iğine bağlı ikincil vajinal atrofi cerrahi sonrası veya menopoz sonrası, sızılı ilişkiye neden olur. Şayet atrofi çok ilerlemişse krem veya hap biçimindeki estrojenle rehabilitasyonu çok başarılı netice verir. Organik pelvik veya genital hastalıklar da sızılı ilişkiye ve giderek cinsel istek kaybına neden olabilirler.
Doğum hakimiyet hapı kullanan bazı kadınlarda da istek kaybı görülürse de, bu vaziyet daha ziyade psikolojik sebeplerden kaynaklanmaktadır bunalım, yeis, bastırılmış hiddet, histerik karakter, vb. gibi.
Kronik yorgun1uğun kadının cinsel tepkileri üzerindeki tesirleri sıklıkla göz arkasını edilir. Jinekologlara göre, yuvaya gidemeyecek kadar ufak çocuğu olan her kadında, bu tip meselelerle karşılaşıldığında kronik bitkinliği akla getirmek gerekir. Klinisyenlerin, kadınlarda fiziksel yakınma veya İlişkiüel işlev bozuklukları ile uğraşırken, kronik yorgun1uğun da bir neden olabileceğini unutmamaları gerekir.
Genel olarak, doğum, operasyon, kanser, devamlı perhiz yapma, fazla kilo kaybı gibi beden mukavemetini düşüren hastalık ve vaziyetlerde geçici veya devamlı olarak cinsel istek kaybı görülebilir.
Cinsel işlev bozukluğuna neden olan veya cinsel işlev bozukluğu biçiminde ortaya çıkan öbür meseleler.
A- Madde Bağımlılığı
1- Alkolizm
2- Öbür Madde Bağımlılıkları
B- Karakter Yapısı
1- Obsesif/Kompulsif Karakter
2- Histerik Karakter
3- Pasif/Bağımlı Kíşilik
4- Pasif/Dargın Karakter
C- Fiziksel Meseleler
1- Fiziksel Hastalìklar, nörolojik bozukluklar, damarsal bozukluklar.
2- Menopozal Semptomlar, vajinal kuruluk, östrojen yetmezliği
3- Doğum Hakimiyet Hapları
4- İlaçlar
5- İnfertilite, özellikle giderekilmiş ilişki
D- Duygusal Etmenler ve Stres
1- Bastırılmış hiddet
2- Yeis-Yadsıma, kabahatlilik duygusu, bunalım veya hiddet
3- Bunalım
4- Gebelik Fobisi
5- Bireyler Arasında İhtilaf
6- Bedensel Görüntü Meseleleri
7- Psikozlar
8- Kronik bitkinlik
a- Çok Fazla ve Uzun Vakit Çalışma
b- Ufak Çocuk Bakımı
9- Orta,Yaş Krizi
E- Karşılanmayan Cinsel Bedeller
——————————–
Kaynak : Kontraseptif Usuller
506 toplam, 1 bugün