Aids: Dünya Ve Türkiye 2006
1 Aralık Dünya AIDS günü sebebi ile gözler bir defa daha son senelerin en korkutan bulaşıcı hastalığına çevrildi. Dünyada her gün 14 bin bireye AIDS e neden olan HIV virüsü bulaşırken, tahlilci ilaç işletmeleri, bu hastalıkla çabada tesirli olacak 18 yaşında ilaç ve aşıları geliştirmek ve hastaların hizmetine sunmak için zamana karşı yarışıyor.Günümüzde gelişmiş ülkelerin yanı gizeme, Asya ve Afrika daki pek çok ülkede ciddi bir salgın ebadına erişen AIDS e karşı gayret devamlı sürüyor. Tahlilci İlaç İşletmeleri Derneği AİFD, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de de görülen AIDS hastalığı için 82 18 yaşında ilaç adayı ve aşı adayı üzerinde çalışma yapıldığını açıkladı.
Bunlar arasında yer alan 18 18 yaşında aşı ve 36 antiviral ilacın ise muayenehane araştırma veya Amerikan Yiyecek ve İlaç Müesseseyi nun FDA tahlili evresinde olduğu belirtiliyor.
AİFD den alınan bilgilere göre, geliştirilme evresinde olan aşılardan biri, AIDS e neden olan HIV virüsü ile gayret edebilmek için genel bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeyi kastediyor. Bir ötekiyi ise hücrenin yüzeyinde gözetici bir katman oluşturarak HIV in içeri girmesini yasaklıyor.
Bir öteki çalışmada ise bağışıklık tepkinini kuvvetlendirmek için 18 yaşında bir teknoloji olan gen rehabilitasyonu uygulanıyor.
Dünyanın dört bir köşesindeki laboratuarlarda çalışan bilim insanları AIDS e karşı tesirli rehabilitasyonlar geliştirebilmek için zamana karşı yarışıyorlar. Hali Hazırda tahlilci ilaç şirketlerinin üzerinde çalıştıkları ilaçların araştırma geliştirme çalışmaları bitirildiğinde AIDS hastalığına karşı son derece faal 18 yaşında nesil ilaçların ortaya çıkacağı kaydolunuyor.
AIDS hastalarının yaşam süresi temennisi artık 15 sene
AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünün 25 sene evvel ilk defa teşhis edilmesinden bu yana bu hastalığın rehabilitasyonu için 86 ilaç geliştirildi. AIDS e karşı ilk ilaç ise virüsün teşhis edilmesinden 6 sene sonra, 1987 senesinde hastalara sunuldu. Bugün ise laboratuar çalışmaları yürütülen 82 ilaç ve aşı adayı bulunuyor. Bu adaylardan bir kısmının ilaç haline gelerek hastalara sunulmasıyla AIDS ile çabada ciddi bir yol alınmış olunacak.
Amerika Birleşik Devletleri nde yayımlanan Milli Sağlık Müesseseyi NIH raporuna göre, proteaz inhibitörlerinin HIV bulaşmış hücrelerin virüsün 18 yaşında kopyalarını üretmelerini yasaklayan bir anti-HIV ilaç grubu hastalara sunulduğu ve kombine ilaç rehabilitasyonunun kullanılmaya başlandığı 1990 lı senelerin ortalarından bu yana Amerika Birleşik Devletleri De AIDS den kaynaklanan vefat oranı %70 eksildi. Beynelmilel saygın bir tıp mecmuası olan New England Journal of Medicine de 2001 senesinde yayımlanan bir çalışma, 18 yaşında rehabilitasyonların sağlık kurumuna uyuyuşları ve toplam bakım maliyetlerini de eksilttiğini ortaya koydu.
Yapılan yoğun araştırmalar ile HIV virüsünün sırrı çözülmeye çalışılırken hastalığın ilk belirlenmesinden bugüne kadar geçen zamanda geliştirilen ilaçlar ile hastalarının yaşam vaktinin uzaması dikkat çekiyor.
Türkiye de de artıyor
HIV/AIDS hastalığı ilk defa 1985 senesinde görüldüğü Türkiye de de oldukça süratli bir çoğalış gösteriyor. 1992 senesine kadar her sene 30 lu sayılarda olan 18 yaşında hasta rakamları, 2000 li senelerin başından itibaren 150-200 lü sayılara erişti. Sağlık Bakanlığı nın Aralık 2005 bilgilerine göre, yalnızca 2005 seneyi içinde 332 18 yaşında hadise teşhis edildi. 18 yaşındaden Sağlık Bakanlığı bilgilerine göre Aralık 2005 haysiyeti ile Türkiye de 2254 HIV/AIDS hastası bulunuyor. Bu hastaların 588 i AIDS basamağına erişmiş vaziyette. 1666 şahıs ise HIV virüsü taşıyor. HIV enfeksiyonuna ülkemizde en sık 15-49 yaş arasında tesadüfülüyor. Hastalık erkeklerde %68.6, bayanlarda ise %31.4 oranında görülüyor.
Büyümekte olan ülkelerde büyük bir sağlık tehditi oluşturuyor
Tedavi sürecinde verilen büyük çabalara karşın, AIDS dünya genelinde ve özellikle de Afrika, Çin, Rusya ve Hindistan da gelişen bir sağlık tehditi olmaya devam ediyor.
İlaç işletmeleri, büyümekte olan ülkelerdeki sağlık hizmetlerini iyileştirmek ve AIDS le çabaya destek olmak emeliyle 1998 senesinden beri 411 milyar doların üstünde katkı yaptılar. Uygulamaya konulan projeler arasında HIV/AIDS muayenehanelerinin yapılması, AIDS eğitim ve ihtiyata programları, HIV in anneden çocuğa bulaşmasını yasaklamaya müteveccih programlar, AIDS ve alakalı hastalıklara müteveccih ilaçların affedilmesi yer alıyor.
Birleşmiş Halklar HIV/AIDS Programı na UNAIDS göre, 2004 senesinde dünyada takribî beş milyon 18 yaşında HIV enfeksiyonu alana kazançken, dünyada takribî 3 milyon şahıs bu hastalıktan can verdi.
AIDS hastalığı dünyada ilk kez 1981 senesinde Amerika Birleşik Devletleri nde bir grup erkekte ve Haiti den gelen muhacirlerde tesadüfüldü. Tüm dünyada ise bugüne kadar 20 milyondan fazla insanı öldürdüğü ve takribî 40 milyon bireye bulaştığı belirtiliyor. Amerika Birleşik Devletleri De HIV virüsü taşıyanların rakamının ise 1,1 milyon bireye eriştiği hipotez ediliyor.
528 toplam, 1 bugün