Yaşlılıkta Cinsel Yaşam
Adnan Menderes Üniversitesi ADÜ Tıp Fakültesi Bevliye Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Doç. Dr. İzzet Koçak, “bireyin cinsel yaşamı Lolita yetişkinlik yarıyılında ne kadar sıhhatli ve etkinse, yaşlılıktaki cinsel yaşamı da o kadar faal olmaktadır” dedi.Koçak, yaptığı açıklamada, cinselliğin doğumla başlayan, vefata kadar süren temel bir insan lüzumu olduğunu belirtti.
Her yaşın cinselliğinin değişik olduğunu belirten Doç. Dr. Koçak, şöyle konuştu:
“Sıhhatli bir yaşlıda cinselliğin olmadığını ya da olmaması gerektiğini düşünmek, yemek yemenin, yatmanın yaşlılıkta afaki olduğunu düşünmek gibidir. İnsan yaşamında yeri olan böyle bir olguyu yaşlılar için yok saymak hakikatçi değildir. Yaşlılıkta cinselliğin ebatları değişiktir. Cinsel birleşme bu yaşlarda artık faize emelli yaşanmaz. Yaşlılıkta cinsellik, daha çok beraber hafifleme, rahatlama ve haz paylaşma emeline müteveccih olarak bireylerin birbirlerine karşı sevgi ve bağlılıklarını ifade etmelerinin bir taşıtı olabilir.”
Lolita yetişkinlik yarıyılındaki cinsellik ehemmiyetli
İleri yaşlarda tüm vücutsal işlevler gibi cinsel işlevlerde de fizyolojik farklılıklar olduğunu vurgulayan Koçak, bu farklılıkları öğrenmeyen ya da kabul edemeyen şahıslar için muhtelif cinsel meseleler ve doyumsuzlukların ortaya çıkabildiğini belirtti.
Yaşın ilerlemesiyle beraber, erkeklerin cinsel açıdan uyarılmaları için gereken zamanın uzadığını, sertleşmenin ortaya çıkışının daha çok zaman aldığını, bayanlarda ise östrojen hormonundaki eksilmeye bağlı olarak vajinadaki kayganlığın eksildiğini ve ciltte incelmelerin ortaya çıktığını aktaran Koçak, şöyle devam etti:
“Bireyin cinsel yaşamı Lolita yetişkinlik yarıyılında ne kadar sıhhatli ve etkinse, yaşlılıktaki cinsel yaşamı da o kadar faal olmaktadır. Fiziksel sürükleyicilik eksildiğinde cinsel yaşamın da biteceğini sanılmamalı, sıhhatli ve güvenli bir ilişkide cinsel doyuma erişmenin tek yolunun da cinsel birleşmeden ibaret olduğu düşünülmemelidir. Yaşlılıkta ortaya çıkabilecek fiziksel cinsel meseleler yumuşaklık, sevecenlik, güven ve tanışıklık sayesinde basitçe aşılabilir.”
İleri yaşlarda cinsel aktifliğin ortadan kalkmasının sebebinin genellikle cinsel bir partnerin eş yokluğu ya da araya giren fiziksel rahatsızlıklar ve hastalıklar olduğunun altını çizen Koçak, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, irinler, cinsiyet hormonları beceriksizliği, romatizma gibi kronik fiziksel hastalıklar, tansiyon ve bunalım rehabilitasyonunda kullanılan bazı ilaçlarla sigara ve içkinin cinsel sıhhatte bozukluklara yol açabildiğini söyledi.
İhtiyarladıkça cinsel gönülsüzlük olabilir
Bazen yaşlıların, kaybolmayan cinsel alakaları sebebiyle kasvet, çekingenlik ve kabahatlilik dinleyebildiklerini, cinsellikle alakalı natürel alakaları ile cemiyetin kendilerinden beklediği cinsellikten uzak, ciddi ve güvenilir tavırlar arasında çatışma yaşayabildiklerini vurgulayan Koçak, şunları kaydoldu:
“Yaşlıların cinsellikle alakalı duygu ve düşüncelerini ifade etmede takviyeye, cinsel istek ve etkinliğin sıhhatli ihtiyarlamanın bir gereği olduğunu öğrenmeye, yaşla oluşan fizyolojik farklılıkları ve cinsel tavrını etkileyen hastalık ve rehabilitasyonları müzakereye lüzumları vardır. İhtiyarladıkça cinsel gönülsüzlük olabilir. Bu olağan bir gidişattır.
Ehemmiyetli olan yaşlılık yarıyılının kendine özgü bir cinselliği taşıyabileceğini öğrenmek ve kabullenmektir. Cinsel doyum ilişki sıklığından çok, cinselliğin sevgi ve şefkat, değme, beraber uyuma gibi ebatlarının ön tasarıya geçmesine izin vermekle olası olabilecektir.”
458 toplam, 1 bugün