Çift Cinsiyetlilik Psödohermafroditizm
Çift cinsiyetlilik, esasta cinsiyetin net olarak anlaşılamaması, başka bir deyişle kız görünümünde erkek ya da erkek görünümünde kız olma vaziyetine verilen ad.Bu bireyler ya kadın XX ya da erkek XY kromozom yapısına sahipler ve cinsiyetleri doğduklarında bütün olarak anlaşılamıyor; başka bir deyişle şüpheli dış genital yapıya sahip oluyorlar. Cinsiyetlerine, ancak yapılan kromozom tahlili neticesinde karar verilebiliyor. Şayet bu vaziyet farkedilmezse, faize uzuvları bir kız çocuğunkine benziyor diye, bir oğlu kız olarak yetiştirilebiliyor. İleride adet görmediği zaman yapılan araştırmalar neticesinde bu şahsın gerçeğinde erkek olduğu anlaşılıyor.
Dış faize uzuvları kadınlarınkinin, iç faize uzuvlarıysa erkeklerinkinin yapısında olan ve XY kromozomu taşıyan bu bireyler tıpta erkek psödohermafrodit olarak anılıyorlar. Anne karnındaki bebeğin oğla dönüşmesi, bebeğin testislerinde, kolesterolden testosteron üretilmesine bağlı. Şayet kromozom anormalliğine bağlı olarak testisler büyümediyse, testosteron salgılanamıyor ve erkek faize uzuvları büyüyemiyor. Çift cinsiyetin öbür bir sebebi de, hedef hücrelerin testosterona mukavemetli olması. Hücre mukavemeti sebebiyle testosteron tesirini gösteremiyor ve 18 yaşındaden erkek faize uzuvları büyümüyor.
Erkek psödohermafroditizminin en sık görülen sebebiyse, erkek ceninde faize uzuvları nın oluştuğu ilk aylarda testosteron hormonunun, muhtelif enzim eksikliklerine bağlı olarak yeterince salgılanmaması. Kolesterolden testosteron üretilmesi sürecinde bir hayli enzim vazife alıyor. Bu yapım basamaklarında progesteron, androsteron ve neticede testosteron oluşuyor. Şayet bu basamaklarda vazife alan enzimlerin bir ya da birkaçında mesele varsa, testosteron üretilemiyor. Buna bağlı olarak erkek ceninde dış faize uzuvları büyüyemiyor. Testisleri barındıracak olan, skrotum ismi verilen keseler oluşmuyor ve testisler karın içinde kalıyor. Bu keselerin yerine, kız çocuklardaki labium eşi katlantılar bulunuyor. Testosteron yetmezliğine bağlı olarak penis de büyümüyor ve klitoris eşi minik bir yaradılış olarak kalıyor. Bu sebeple bebek, dış görünüm bakımından kız çocuğuna benziyor.
Bu hastalığın anne karnında teşhis edilmesi oldukça efor. 18 yaşında doğan bebekte şüpheli faize uzuvları teşhise takviyeci. Bebeğin metabolizmasını etkileyen bir enzim bozukluğu yok ve sadece faize uzuvlarında mesele varsa bunun rehabilitasyonu, 1-2 yaş arasında yapılan bir dizi operasyon. Bu operasyonlarla testisler karın içinden indirilerek, keselerde olması gereken yere tespit ediliyorlar. Penis boyu uzatılıyor, çarpıklık gideriliyor ve penisin altına açılan idrar deliği uca alınıyor. Bu çocuklara ileri yarıyıllarda hormon rehabilitasyonu vermek gerekiyor. Galibiyetli operasyon ve rehabilitasyonlar neticesinde bu erkekler sıradan cinsel işlevlerine kavuşabiliyor.
602 toplam, 1 bugün