Cinsel Yolla Berişen Hastalıklar

CİNSEL YOLLA BERİŞEN HASTALIK CYHB NE DEMEKTİR ?

CYBH bir bireyden değişiğine vajina, ağız ve makat yoluyla cinsel ilişki sırasında berişen hastalıktır. Bazıları, zührevi hastalıklar da denilen bu hastalıkların frengi ve bel soğukluğundan ibaret olduğunu sanırlar. CYBH, cinsel uzuvlardaki basit bir irinden, kısırlığa ve değişik bir çok ciddi hastalığa kadar geniş bir yelpazeyi içerir. AIDS ve Hepatit-B de cinsel ilişki sırasında bulaşabilen hastalıklardır.
CYBH a kimler yakalanabilir ?

Bu hastalıklar yalnızca belirli bir grupta görülmezler, herkesi etkileyebilirler, ancak bazıları daha fazla tehlike altındadır.

Cinsel yolla berişen hastalıklarda belirtiler ne zaman ortaya çıkar?

Cinsel yolla berişen hastalıklarda bazen belirti yoktur ya da bireyi rahatsız etmeyecek kadar hafif belirtileri olabilir. Özellikle kadınlarda bazen hiç belirti görülmez. Ancak, rehabilitasyon edilmediği sürece, belirtisiz enfeksiyonu olanlar, bilmeden hastalığı başkalarına bulaştırırlar.

Cinsel temastan sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için geçen müddet kuluçka süresi hastalıktan hastalığa değişiktir. Bu müddet günler bel soğukluğu, haftalar klamidyoz, hepatit B, aylar frengi ya da seneler AIDS olabilir.

Şahıs Kendisinde CYBH olduğunu bilebilir mi ?

Bu enfeksiyonlardan bazılarının gözle görülür belirtileri olmaz, bu sebeple hastalık sahibi bunu fark edemez. Misalin klamidya çok yaygın bir CYBH dır ve özellikle 15-24 yaşla arasında faaldir. Erkek – kadın herkesi etkilediği halde kadınlarda gözle görülür belirtileri olmayabilir.
Klamidya rehabilitasyon edilmezse Pelvis İltihabına bu da kısırlığa neden olabilir.
Aşağıda sıralanan belirtiler bazen CYBH da görülebilir:
– vajina veya penisten klasiğin dışında bir akıntı gelmesi
– idrar yaparken yanma veya sancı dinlemek veya idrarda irin olması
– tende yara – bere, kabarcık, siğil veya çatlak bulunması
– cinsel uzuvlar üzerinde isilik gibi kırmızı kirler bulunması
– karnın alt kısmında sancı veya cinsel ilişki sırasında sancı dinlenmesi
– Avuç içlerinde ve ayak tabanlarında kaşıntısız bir kabartı olması.
CYBH olup olmadığı en iyi test yapılarak anlaşılır.
Başkalarında da aynı sebeplerden dolayı CYBH olup olmadığını bilemeyiz.

CYBH lara tutulmamak için neler yapılabilir ?

Cinsel ilişkide bulunmazsanız CYBH lara tutulmazsınız!. Sizden başka bkocamanla cinsel ilişkiye girmemesi koşuluyla, tek bir şahıs ile cinsel ilişkide bulunmak da bireyi CYBH a karşı korur tek eşlilik. Özellikle 1 cinsel ilişkide bulunacağınız şahsın hastalanıp olmadığından emin değilseniz ve 2 her zamanki eşiniz dışında birisi ile cinsel ilişkide bulunmak üzere iseniz prezervatif kullanın.

Cinsel ilişkide prezervatif kullanınız.
Cinsel eş rakamının çoğalmasının, hastalık berişme tehlikesini de çoğaldırdığını unutmayınız.
Hastalık belirtisi olmadan da berişme olabileceğini unutmayınız.
İçki ve uyuşturucunun doğru ve sağlıklı düşünmeyi yasaklayarak, cinsel ilişki sırasında negatif tavırlara neden olabileceğini belleğinizden çıkarmayınız.
Size nakledilecek kanda lüzumlu testlerin yapılıp yapılmadığını sorunuz.
Başkalarının kullandığı enjektör ve iğneyi kullanmayınız. Bir kere kullanılıp atılan enjektör ve iğne kullanılmasını isteyiniz.
Hamile kadınsanız, doğum evveli yarıyılda kumpaslı sağlık kotrollerinizi yaptırınız.
Cinsel ilişkide bulunan eşler ne zaman prezervatif kullanmaktan vazgeçebilirler ?

Her ikisi de hastalanmadıklarından emin olduklarında vazgeçebilirler. Ama emin olmak için test yaptırmalı ve birbirleri dışında başka kimselerle cinsel ilişkide bulunmamalıdırlar.

Cinsel yolla berişen hastalıklar, kan yolu ile de bulaşabilir mi?

HIV AIDS virüsü, hepatit B virüsü ve frengi mikrobu kanda da bulunduğundan cinsel ilişki dışında kan yolu ile de bulaşabilen hastalıklardır. Berişmede hakimiyetsiz kan nakli, sterilize mikroplardan temizletilmiş olmayan enjektör ve iğneler, kesici ve delici aletler de rol oynar. Damar içi uyuşturucu bağımlılarının kullandıkları enjektör ve iğneler ile bu hastalıkların berişme tehlikeyi vardır.

Cinsel yolla berişen hastalıkların hangileri anneden bebeğine bulaşabilir?

HIV enfeksiyonu, hepatit B, sifiliz frengi, gonore bel soğukluğu, herpes ve klamidyoz ismi verilen hastalıklar gebelik müddetince veya doğum sırasında anneden bebeğine bulaşabilir.

Vajinayı su veya antiseptik sıkarak arınmak CYBH ı önler mi ?

Bu cins bir uygulamanın hastalıkları önlemek açısından verimli olduğunu düşünenler olmakla birlikte, bu cins bir paklik vajinada sıradanda bulunan bakterileri de öldüreceğinden sağlık açısından zararlıdır.

Gebe kadınlarda CYBH testi yapılabilir mi ?

Yapılabilir ve kendisinde CYBH olduğundan şüphelenen kadınlar gebe kalma gidişatlarında kesinlikle test yaptırmalıdır, zira bazı CYBH lar bebeğinize çok ciddi hasarlar verebilir.

Hangi hastalıklar cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir?

En sık tesadüfülenleri:
HIV enfeksiyonu AIDS
Hepatit B
Bel soğukluğu Gonore
Frengi
Klamidyoz
Kandidiyazis
Trikomoniyazis
Yumuşak şankır
Granuloma inguinale
Genital herpes
Lenfogranuloma venerium
Uyuz
KISA – KISA
AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome
Bu hastalık insanların enfeksiyon hastalıklara karşı mukavemetini yok eden, İnsan İmmünyetmezlik Virüsü HIV tarafından yapılır. Bu hastalığa tutulan şahıslar enfeksiyon hastalıklara karşı korunmasız kalırlar. Bir çok yaşamı tehdit eden hastalık ve bazı tip kanserler bu hastalarda görülür. Sıradanda hastalıklara neden olmayan bazı enfeksiyon casusları bu şahısların yaşamını tehdit edici hastalıklar oluştururlar. HIV virüsü insanlara cinsel ilişki ve kanlı etraflarca taşınır. Aynı iğnenin kullanılması, aynı pedikür makasının kullanılması, berberlerde jilet değiştirilmemesi hastalığın dağılmasına neden olabilir.

Human Papilloma Virüsü HPV
Cinsel uzuvlar ve etrafında siğil benzeri yaradılışlara neden olan bu virüs kadınlarda cervix uterus girişi kanserlerinin de ehemmiyetli sebeplerindendir. Virüs cinsel ilişki ile geçer.

Chlamydial Enfeksiyonlar
En sık tesadüfülen CYBH tır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Akıntı ve idrar sırasında yanma, en sık görülen bulgularıdır. Kadınlarda rehabilitasyon edilmeyen hastalarda PID görülür. Bu enfeksiyonu taşıyan birçok bireyde hiç bir rahatsız edici bulgu yoktur ve hekime başvurmazlar.

Gonorrhea Bel Soğukluğu
Gonerrhea da vagina veya penisten akıntı olur. İdrar yapmak güç ve sızılıdır. Kadınlarda şayet rehabilitasyon edilmezse PID, ektopik gebelik dış gebelik ve kısırlığa neden olabilir.

Genital Herpes
Herpes Simplex virüsü neden olur HSV. Sıklıkla genital bölgelerde sızılı sarih yaralar ve minik su toplamaları biçimindeki yaralar görülür. Bu yaralar oluşmadan bölgede yanma ve kaşıntı hissi olabilmektedir. Genital Herpes yaraları birkaç hafta içinde iyileşseler de virüsler bedende kalmakta ve daha sonra tekerrür tekerrür hastalığa neden olabilmektedir. Genital Herpes gebelik ve doğum sırasında bebek için ciddi riskler yaratabilir.

Sifiliz Firengi
Bu hastalığın ilk bulgusu, kadınlarda vagina da, erkeklerde ise penis ucunda sızısız bir yaranın belirmesidir. Bu hastalığın rehabilitasyonsuz bırakılması, hastalığın çok ilerlemesine ve asap sistemi, kalp dolaşım sistemi gibi hayati sistemleri yakalamasına neden olabilir.

güncelgündemhaberhaberlersağlık
Profesyonel Amp Hizmetleri Skype: live:.cid.ad0b1c84c064c583